Zes van de negen planetaire grenzen overschreden

Onderzoekers waarschuwen dat zes van de negen planetaire grenzen zijn overschreden. Het overschrijden van die grenzen ‘veroorzaakt grootschalige abrupte of onomkeerbare veranderingen in het milieu’.

De zes grenzen die zijn overschreden zijn: biodiversiteitsverlies, klimaatverandering, de antropogene verstoring van de stikstofcyclus, landgebruik en ook chemische vervuiling en de watervoorraad voor planten. De aarde kan de druk zelf oplossen zolang de mens binnen de planetaire grenzen blijft. Als alle grenzen zijn overschreden dan komt de stabiliteit van de planeet in gevaar.

Kees van der Riet van stichting DuurSamen zegt dat een nieuw tijdperk nodig is: het ‘postkapitalisme’, waarin we een “circulaire economie laten gelden”, geeft hij aan. “Maar daar zijn grote systeemveranderingen voor nodig.” Hij sprak daarover op een bijeenkomst van het Humanistisch Verbond Haaglanden, waar een interactieve lezing werd gehouden over het formuleren van een Nieuwe Verlichting. “Om de goede kant op te gaan, moeten we beginnen met ons houden aan de verdragen die we hebben gesloten met elkaar, zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens”, zegt van der Riet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *