Wereld Beroerte Dag

Op zondag 29 oktober is het Wereld Beroerte Dag (World Stroke Day). Deze dag is door de World Stroke Organization uitgeroepen om extra aandacht te vragen voor deze acute ziekte. Dit jaar is het thema van de dag ‘Minutes can save lives’.

Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 50.000 mensen een beroerte. Dit heeft vaak een grote impact op het leven van de patiënten. Zo kunnen zij last krijgen van verlammingen, oververmoeidheid, problemen met spreken, concentratiestoornissen en stemmingswisselingen. 

Geer Overvest heeft tien jaar geleden een beroerte gehad. Ze merkt nog elke dag de gevolgen daarvan. ‘’Het begon bij mij met een hangende mondhoek en een vreemd gevoel in mijn arm.
Na een paar minuten kon ik niet meer goed uit mijn woorden komen. Ik dacht gelijk aan een beroerte, omdat dit van die typische kenmerken zijn. Even later kreeg ik de bevestiging in het ziekenhuis.’’

‘’In het dagelijks leven heb ik bijvoorbeeld moeite met tv kijken en met het lezen van een boek.
Ik kan me dan slecht concentreren. Een gesprek voeren met vrienden of familie is ook vaak lastig, omdat ik dan niet goed uit mijn woorden kan komen. Ik moet dan echt goed uitgerust zijn om fatsoenlijk te kunnen meepraten.’’ 

Foto: pexels.com