20 mei 2024

Duwen en trekken in voedselbanken: ‘In de afgelopen jaren is het aantal mensen bijna verdubbeld’

Door yannickvandersteen nov4,2023

Auteur: Yannick van der Steen

In de Open Haven, een kerk in Zeewolde, wordt op vrijdagochtend door een aantal vrijwilligers in een kleine zaal een busje vol met voedsel uitgeladen. Er wordt overlegd en ondertussen geven de mensen het eten aan elkaar door. In de zaal staan tafels met kratjes waar al het eten in wordt gelegd. Elke vrijdagochtend gebeurt hetzelfde: vrijwilligers halen voedsel op in Lelystad om het vervolgens naar Zeewolde te brengen, en er daarna voedselpakketten van te maken.

In Nederland zijn er 1.2 miljoen mensen die leven onder de armoedegrens. De Voedselbank helpt wekelijks 120.000 mensen met voedselhulp en gaat zo voedselverspilling tegen, dat zegt Voedselbanken Nederland.

Bij de voedselbank in Zeewolde zag Erik Seinhorst, in zijn werk als secretaris, de afgelopen twee jaar een stijgende lijn in het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank. “Een aantal jaar geleden hadden we ongeveer 35 mensen die gebruik maakten van de voedselbank, nu is dat net iets minder dan een verdubbeling. Rond de 60 mensen.” De voedselbank is afhankelijk van het centrale distributiecentrum in Lelystad, maar ook van lokale donaties. “Op vrijdag delen we de voedselpakketten uit en in de aanloop daarnaartoe zijn we al bezig met het inzamelen van voedsel. De laatste paar weken krijgen we heel veel voedseldonaties, dat heeft ook met de

seizoenswisseling te maken. Elk jaar maken we een begroting voor wat we verwachten nodig te zullen hebben in het

komende jaar. Inkomsten en uitgaven zijn best wel lastig in te schatten omdat je nooit helemaal weet wat er komen gaat. Winkels en restaurants worden daarnaast ook steeds beter in het inkopen van producten waardoor voedseloverschotten afnemen.”

“Dat is voor de toekomst lastig omdat we mede daarvan afhankelijk zijn als organisatie. Het is voor de voedselbank Zeewolde heel lang een zorg geweest of er genoeg geld was om alles draaiende te houden, maar voor de toekomst is daar wat op bedacht. Wij hebben een paar jaar lang fors verlies geleden en hebben toen een grootschalige actie gehouden om vaste donateurs te krijgen. We wilden af van het idee dat we alleen variabele giften kregen waarmee je elke keer maar moest zien hoeveel je kreeg. We hebben sinds kort 135 vaste donateurs en die zorgen voor een groot deel van de jaarlijkse behoefte aan geldinkomsten.”

In het vraaghuis in Zeewolde zitten verschillende organisaties. Hier kunnen mensen elke dinsdag tot en met vrijdag terecht met allerlei vragen tijdens spreekuren. Denk daarbij aan vragen over hoe je moet huishouden, het onderhouden van sociale contacten maar ook over financiën.

Maarten Bockting werkt bij de Maatschappelijk Dienstverlening Flevoland (MDF). Binnen zijn functie als sociaal raadsman helpt hij mensen die problemen hebben met organisaties. “Toeslagen, UWV, uitkeringen. In het kort samengevat help ik mensen met een laag inkomen om te krijgen waar ze recht op hebben. Het rare in Nederland is dat hoe armer je bent, met hoe meer organisaties je te maken hebt, daar kunnen heel veel dingen in misgaan. Mensen die bij de voedselbank komen hebben niet voldoende geld om boodschappen te doen.

In mijn optiek en vanuit mijn werkveld krijgen ze dan niet waar ze recht op hebben. Iedereen die in Zeewolde bij de voedselbank aanklopt, die wordt zo snel mogelijk geholpen door mij om te kijken of ze nog ergens recht op hebben. Bijvoorbeeld de minima-regeling of het aanvragen van de energietoeslag. Er blijven soms dingen liggen zoals de aanvullende UWV- uitkering die kan worden aangevraagd, dat weten veel mensen niet. “

“Een ander mooi aspect van mijn werk vind ik dat ik soms juist mensen doorverwijs naar de voedselbank.

Op het moment van die doorverwijzing voelen ze zich vaak slecht, maar eenmaal bij de voedselbank zien ze juist dat ze niet de enige personen in deze situatie zijn, het werkt soms dan ook als steuntje in de rug en dat is bijna nog belangrijker voor het welzijn. Dat heeft voor mijn gevoel veel meer waarde dan het kratje met voedsel die ze ophalen.”

Jacqueline Schieving maakt al een tijd gebruik van de hulp bij de Voedselbank in Hoogeveen, maar heeft sinds een aantal maanden geen recht meer op de benodigde hulp. “Mijn uitkering is omhooggegaan en daardoor vallen we nu als gezin buiten de norm, ik heb een tijdje de coördinerende rol van mijn vrijwilligerswerk overgenomen. 

De instanties dachten dat ik daar geld mee verdiende, terwijl dat niet zo was. Sindsdien hebben we geen recht meer op de voedselbank.” In de toekomst wil Jacqueline graag een oplossing voor het probleem waar ze nu zelf tegen aanloopt: “Er worden nu conclusies getrokken op basis van halfjaarlijkse beoordelingen, als je dan wat spaargeld hebt wordt dat in je beoordeling meegenomen als vermogen. In de toekomst zou ik graag willen dat er dan wordt gekeken wat je met dat spaargeld doet. Ik denk als je goed kan onderbouwen waarvoor je dat geld gebruikt, dat je dan alsnog recht moet kunnen hebben op hulp bij de voedselbank.”

In de Open Haven worden de deuren langzaam geopend. De eerste mensen hebben zich al een uur geleden verzameld en maken een praatje, de kinderen die mee zijn spelen met elkaar. Ze lijken niet in de gaten te hebben wat ze komen doen bij dat ene zaaltje in die grote gemeente.

Beeld: FREEPIK
Beeld: FREEPIK

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *