20 mei 2024

Gratis menstruatieproducten vanaf 1 november af te halen in Harderwijk

Door yannickvandersteen okt17,2023
Beeld: Sora Shimazaki
Beeld: Sora Shimazaki

HARDERWIJK – De gemeente Harderwijk verwacht dat vanaf één november, over een kleine twee weken, op verschillende plekken in de stad gratis menstruatieproducten af te halen zijn voor mensen met een laag inkomen. Verschillende organisaties zullen gaan fungeren als MUP en het zo mogelijk maken voor mensen met een laag inkomen om anoniem producten zoals maandverband, inlegkruisjes en tampons af te halen.

Bij één op de tien vrouwen in Nederland die in armoede leven is er volgens het Armoedefonds geen geld voor menstruatieproducten. Op verschillende plekken in Nederland zijn al enige tijd anoniem gratis menstruatieproducten af te halen bij zogeheten MUP’s (Menstruatieproducten Uitgifte Punten). Op dit moment zijn er door heel het land zo’n 1.953 plekken voor vrouwen en meisjes om de gratis producten af te halen. In Harderwijk zijn er op dit moment slechts drie uitgiftepunten om gratis menstruatieproducten af te halen: de Voedselbank, Stichting Mensen in Nood en Wendy’s Minibieb.

Dat aantal moet, als het aan de gemeente Harderwijk ligt, vanaf één november omhoog. Door plekken zoals de bibliotheek, sportvereniging, scholen en wijkcentra te laten fungeren als plek voor zo’n anoniem afhaalpunt. De gemeente zal 16.000 euro voor de pilot uittrekken en na een jaar evalueren. Organisaties, waarvan een aantal nog wel moet instemmen met het gemeentelijk verzoek om te fungeren als MUP, zijn straks te herkennen door stickers en poster die laten zien dat de producten gratis verkrijgbaar zijn.  

Sam van Alebeek van het Armoedefonds is positief gestemd over de ontwikkeling op dit gebied: “Ons doel op het gebied van menstruatiearmoede is om te zorgen dat er in de toekomst een afhaalpunt met menstruatie producten is voor iedereen die in armoede leeft en het nodig heeft.”

Related Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *